Preventie

Goed onderhoud en preventief gedrag zorgen absoluut voor een mooi en gezond gebit, waar u een leven lang van kunt genieten.

Preventieve tandverzorging
De belangrijkste reden om uw tanden te poetsen is het verwijderen van tandplaque. Poets daarom minimaal 2 maal per dag uw tanden. Tandplaque is een dun, vaak onzichtbaar laagje dat zich gedurende de dag op uw gebit afzet. Een ophoping van bacteriën die aan de basis liggen van gaatjes en tandvleesproblemen. Dagelijks poetsen, met de hand of elektrisch, voorkomt ook de vorming van tandsteen.

Reinig ook tussen uw tanden. De meeste mensen vergeten de ruimtes tussen de tanden te reinigen en daardoor ontstaan heel wat problemen. Dit kan u doen met tandenstokers of ragers. Laat u hierover adviseren door de tandarts of mondhygiëniste..

Beperk het aantal zoetmomenten per dag. Gaatjes ontstaan doordat bacteriën suikers omzetten in zuren en deze tasten de tanden aan. Suikers zitten bijna in al onze voedingsmiddelen. Er zijn ook heel wat ‘verborgen” suikers zoals bijvoorbeeld in fruit, ontbijtgranen en melk. Probeer daarom niet vaker dan 7 maal per dag iets te eten of te drinken.

Stop met roken.Roken is niet alleen slecht voor uw gezondheid maar ook voor uw gebit. Roken vermindert de doorbloeding in uw tandvlees en zorgt op deze manier voor een verminderde afweer. Achtergebleven bacteriën kunnen ontsteking van het tandvlees veroorzaken. De schade van deze tandvleesontsteking zal sneller uitbreiden en het proces is moeilijker te stoppen als u rookt.

Professionele gebitsreiniging door een tandarts of mondhygiëniste is erg belangrijk bij het voorkomen van tandvleesproblemen. Tandplaque op de tanden en kiezen veroorzaakt eerst een beperkte ontsteking aan de rand van het tandvlees. We spreken dan van gingivitis. Als de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontis. De tandplaque onder de tandvleesrand kunt u niet zelf verwijderen. Dat zal de tandarts of mondhygiëniste moeten doen. Onbehandeld kan deze tandvleesontsteking ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.